Vad är typiskt för en russian blue?


Att katter är mycket sympatiska djur är det nog många som håller med om. Och visst är alla katter trevliga, men jag tycker ändå att det är något alldeles speciellt med en russian blue. Att beskriva exakt vad detta speciella är går nog inte riktigt, man måste kanske ha en egen russian blue för att förstå vad jag menar och för att känna igen och uppskatta de speciella särdragen. Jag tänker ändå göra ett försök att berätta om russian bluekatten, eller ryssen som den också kallas.

En vacker, sällskaplig och lekfull katt
En russian blue är för det första en mycket vacker och elegant katt. Mycket i dess utseende är långt och smalt. Benen, svansen, halsen, ja, hela den smidiga kroppen. Det är bara den blågrå pälsen som är kort och tjock. Om ljuset är det rätta blixtrar de stora gröna ögonen och lyser i kapp med pälsens silverskimmer, och att klappa den mjuka, silkeslena pälsen är faktiskt en njutning i sig.
En ryss vill vara med sina människor överallt. Att ligga i knäet i tv-fåtöljen är lika populärt som att tillbringa timmar ovanpå den varma datorskärmen. Vad gör det att man ibland måste skriva med en hand och hålla undan ett hängande ryssben med den andra. Men allra trevligast tycker nog ryssen det är att få ligga på sin människas bröst, så nära ansiktet som möjligt, vare sig man är i sittande eller liggande ställning. Då blir det mycket pussande och stångande och buffande med huvudet, för det är också något av det trevligaste en ryss vet. Men det går inte att tvinga sin ryss att lägga sig i knäet, den kommer när den själv vill.

Barn och ryssar brukar trivas tillsammans, kanske mycket beroende på att ryssarna är otroligt lekfulla katter. De älskar att springa fort iväg efter kastade leksaker. Ibland kommer de till och med tillbaka med musen eller bollen. Och detta gäller ryssar i alla åldrar, inte bara ungkatter. De äldre ryssarna hittar hela tiden saker att leka med om så bara en pappersbit som ligger och skräpar på golvet. Och de är mästare på att fånga flugor och andra insekter.

Älskar värme
En egenhet som många ryssar har är att de gärna vill krypa in under något när de ska sova. Under täcket, överkastet eller till och med under madrassen ibland. Det betyder inte att de är rädda och gömmer sig, utan de vill helt enkelt ha det varmt och skönt när de sover. Finns det värmeelement i huset hittar man ofta sin ryss utsträckt där eller på fönsterbänken ovanför, men det är också populärt att ligga i solen och låta sig stekas.

En nyfiken innekatt med naturliga instinkter
Ryssen är en typisk innekatt som trivs utmärkt i en lägenhet, men det hindrar inte att den tycker om att gå ut på promenad i sele och koppel eller få frisk luft på en inhägnad balkong eller i en rastgård.
Den är mycket nyfiken och allt nytt måste undersökas noga. Så också det som befinner sig bakom stängda dörrar. En ryss kan oftast öppna nästan alla slags dörrar, så vill man ha något i fred får man nog låsa dörren.

Ryssen har kvar många av kattens naturliga instinkter. En del ryssar är därför lite blyga för främmande människor och nya situationer. De kan vara en aning försiktiga och rusar inte in i något nytt, utan låter förnuftet styra och tar det lite lugnare.

Intelligent
Ryssen är rakt inte dum, den kan lista ut både det ena och det andra. Att försöka lura sin ryss är väldigt svårt, speciellt eftersom den minns nästan allting. Vad som brukar hända när en speciell väska tas fram eller när husse tar på sig en viss jacka till exempel. Tankeläsning är den också bra på, så det gäller att tänka torsk istället för medicin och utflykt i skogen istället för veterinärbesök. Annars hittar man sin ryss längst in under soffan eller kanske till och med under badkaret när det är dags för något som den tycker är obehagligt.

Gillar utsikt
En russian blue tycker om att befinna sig på hög höjd. Högst upp under taket kan den hitta sin favoritplats på en garderob, ett köksskåp eller en bokhylla. Klätterställningar är mycket populära, speciellt om de står vid fönstret så att man kan titta ut på fåglar och annat roligt.
Att ligga högt på sin människa är också trevligt. Vissa ryssar vill ligga på axlarna mest hela tiden och på så sätt få gratisskjuts runt i lägenheten och hålla uppsikt över vad som försiggår. Det kan dock bli något tungt i längden att gå omkring med en vuxen hane på axeln!

En kelig och tillgiven vän för livet
Din russian bluekatt finns med dig hela tiden, följer dig i spåren upp och ner, hit och dit. Springer glatt med till badrummet på morgonen och får sig lite vatten ur badkarskranen. Sitter i köksfönstret och tittar på fåglarna när du äter frukost och lägger sig sedan mitt på den utbredda morgontidningen på köksbordet. Hoppar upp på ryggen när du knyter skorna och vaktar huset medan du är borta. Tar sedan emot dig vid dörren när du kommer hem och vill kanske leka en stund eller bara kela och sedan sitta bredvid och titta på när du lagar mat. Hjälper gärna till med ditt och datt och gör dig sällskap framför tv:n på kvällen. Djurprogram är mycket intressanta!

Efter en lång dag är det skönt att gå och lägga sig, under täcket eller ovanpå, men alltid tätt intill dig. Och blir du fram på småtimmarna väckt alldeles för tidigt av ett jam i örat eller en mjuk tass på kinden är det bara att välja - gå upp och ge kissen mat och nytt vatten eller dra täcket över huvudet och sov vidare. Men bli inte rädd om du då snart vaknar igen av att radion står på, tavlorna gungar eller att saker ramlar ner från bänkar och bord. Din ryss är ofta envis och ger inte upp i första taget.

Men russian bluekatten har ändå ett hjärta av guld och älskar sina människor, vilket märks ganska tydligt. Ofta väljer den ut en speciell familjemedlem till sin absoluta favorit, fast det hindrar inte att alla i familjen får ta del av kel och prat, pussar och lekstunder. Den som har en russian blue har också en vän för livet, en vän som aldrig sviker och som bara blir vackrare och vackrare och vackrare...

Till sidans topp